فهرست مطالب

International Journal of Agricultural Management and Development
Volume:11 Issue: 1, Mar 2021

  • تاریخ انتشار: 1400/02/25
  • تعداد عناوین: 11
|
  • طاهر عزیزی خالخیلی*، توماس آئنیس، میثم منتی زاده، غلامحسین زمانی صفحات 1-15

    در دهه های اخیر، تغییر اقلیم و خشکسالی اثر زیادی بر نظام های کشاورزی داشته و چالش های جدی برای کشاورزان، خصوصا کشاورزان خرده مالک، جهت سازگاری با این قبیل اثرات ایجاد کرده است. بخاطر اثرات نامطلوب وقایع شدید آب و هوایی بر جهان به ویژه در مناطق خشک، سازگاری بخش کشاورزی با این تغییرات بسیار حیاتی است. بنابراین کشاورزان بایستی تصمیمات پیچیده ای برای کاهش اثرات نامطلوب تغییر اقلیم و کسب مزیت از فرصت های پیش رو اتخاذ کنند. یکی از جنبه های مهم برای سیاستگذارن جهت یاری رساندن به کشاورزان در راستای سازگاری با اثرات تغییر اقلیم مثل خشکسالی، فهم دقیق از فرآیند تصمیم گیری کشاورزان و شناخت سازه های تاثیرگذار بر تصمیمات شان در مواجه با تغییر اقلیم می باشد. این مقاله در تلاش است تا چارچوبی مفهومی از سازه های موثر بر الگوی تصمیم گیری کشاورزان جهت سازگاری با تغییر اقلیم و ارتباط بین این سازه ها فراهم آورد. باتوجه به نتایج بدست آمده، سازه های اقتصادی، دانش، انگیزه ها و اهداف، نتایج محسوس سازگاری، هنجارهای اجتماعی و شخصی، درک از تغییر اقلیم، درک از ریسک و موانع، نگرش نسبت به تغییر اقلیم، درک آتی از تغییر اقلیم، و ارزیابی ذهنی از تغییر اقلیم و فعالیت های سازگاری می تواند تصمیم گیری کشاورزان برای سازگاری با تغییر اقلیم را تحت تاثیر قرار دهد.

    کلیدواژگان: تغییر اقلیم، تصمیم گیری، سازگاری کشاورزان، کشاورزان خرده مالک
  • مسعود بیژنی*، علی اکبر رئیسی، ناصر ولی زاده، نگین فلاح حقیقی، مریم نیسی صفحات 17-34

    پیشرفت تحصیلی دانشجویان یکی از شاخص های مهم در ارزیابی آموزش عالی در کشاورزی است. یکی از راهبردهای بسیار تاثیرگذار در پیشرفت تحصیلی، تقویت مهارت های فراشناختی و خودراهبر می‎باشد. هدف کلی این پژوهش ارزیابی اثرات مهارت های فراشناختی و خودراهبر بر پیشرفت تحصیلی دانشجویان کشاورزی ایران بود. این پژوهش از نوع پژوهش های "توصیفی همبستگی" بود که با استفاده از فن پیمایش انجام شد. ابزار مورد استفاده در پژوهش پرسشنامه‎ ای بود که روایی آن توسط گروهی از متخصصان برنامه‎ریزی آموزشی و درسی در نظام آموزش عالی کشاورزی مورد تایید قرار گرفت. برای تعیین پایایی پرسشنامه از ضرایب آزمون آلفای کرونباخ استفاده شد. مقادیر آلفای کرونباخ برای متغیرهای مختلف نشان دهنده ی پایایی مناسب ابزار پژوهش بود (96/0≤α≤74/0). جامعه آماری پژوهش دانشجویان کشاورزی دانشگاهای ایران (236973=N) بودند. حجم نمونه با استفاده از آماره کوکران و نمونه گیری دو مرحله ای (خوشه ای و تصادفی طبقه ای با انتساب متناسب)،150 نفر برآورد گردید. نتایج نشان داد که متغیرهای مهارت های خودراهبری، مهارت های فراشناختی و شرایط اجتماعی اثرات مثبت و معنی‎داری بر پیشرفت تحصیلی دانشجویان کشاورزی داشتند و جمعا توانستند درصد قابل ‎توجهی (1/68 درصد) از تغییرات واریانس متغیر پیشرفت تحصیلی را پیش‎بینی کنند.

    کلیدواژگان: پیشرفت تحصیلی، مهارت خودراهبری، مهارت فراشناختی، شرایط اجتماعی، دانشجویان کشاورزی
  • دنیا بایزیدنژاد، محمد خداوردیزاده*، صدیقه هاشمی بناب صفحات 35-47

    هدف این مطالعه بررسی مزیت نسبی تولید، آثار سیاست های حمایتی دولت و توان رقابتی محصولات عمده زراعی شهرستان ارومیه با استفاده از ماتریس تحلیل سیاستی  در سال زراعی 96-1395  می‎‏باشد. نتایج شاخص های مزیت نسبی نشان دهنده این بود که از بین محصولات عمده زراعی شهرستان با توجه به سه شاخص مزیت نسبی اعم از: شاخص سود خالص اجتماعی (NSP)، شاخص هزینه منابع داخلی (DRC)، شاخص هزینه به منفعت اجتماعی(SCB)، شهرستان ارومیه در تولید گندم آبی، گندم دیم، جو دیم، آفتابگردان، گوجه فرنگی، نخود و لوبیا قرمز دارای مزیت نسبی و در تولید جو آبی و چغندر قند فاقد مزیت نسبی بوده است. براساس شاخص NSP)) تولید گوجه فرنگی دارای مزیت نسبی بالاتری در مقایسه با سایر محصولات می‏باشد و لوبیا قرمز، نخود دیم، آفتابگردان، گندم آبی، گندم دیم و جو دیم به ترتیب در اولویت های بعدی قرار دارند. با توجه به شاخص توان رقابت هزینه ای تمامی محصولات مورد بررسی توان رقابت هزینه ای را دارا می باشند. همچنین نتایج بررسی شاخص های حمایتی اعم از ضریب حمایت اسمی از نهاده (NPCI)، گویای این بودکه یارانه غیرمستقیمی به نهاده های قابل تجارت تمامی محصولات مورد مطالعه پرداخت می شود. مقدار شاخص (NPCO) برای محصولات گندم آبی، گندم دیم، آفتابگردان، نخود دیم و لوبیا قرمز بیانگر اعمال مالیات غیر مستقیم بر تولید این محصولات از طرف دولت می باشد.

    کلیدواژگان: شاخص های مزیت نسبی، شاخص حمایتی، شهرستان ارومیه، ماتریس تحلیل سیاستی (PAM)، محصولات عمده زراعی
  • ندا علی احمدی* صفحات 49-64

    بخش کشاورزی به عنوان منبع اصلی در آمد اکثر کشورهای جهان در مجموعه فعالیت های اقتصادی از اهمیتی کلیدی برخوردار است. ارتقاء بهره وری و کارایی یکی از اساسی ترین اهداف در دستیابی به رشد و شکوفایی اقتصادی به شمار می آید. مساله افزایش بهره وری از اصلی ترین دغدغه هایی است که هر بنگاه اقتصادی تولید کننده کالا و خدمات با آن مواجه بوده و ضروری است به هنگام برنامه ریزی برای توسعه هر بخشی جوانب مختلف آن در نظر گرفته شود. تحقیق حاضر با هدف تحلیل تغییرات بهره وری عوامل تولید و اندازه گیری کارایی فنی و همچنین بهره وری زارعین شهرستان خاش با استفاده از تکنیک تحلیل پوششی پنجره ای داده ها است. بدین منظور وضعیت کارایی فنی، و بهره وری زارعین طی دوره 95-1392 بررسی شد. با توجه به نتایج بدست آمده میانگین کارایی فنی بهره برداران شهرستان خاش، 99/0می باشد که نسبتا بالا است که نشان دهنده کارا بودن بهره بردارن جو کار می باشد. همچنین با توجه به مقادیر شاخص بهره وری مالم کوییست نشان می دهد که میانگین تغییرات بهره وری کل برای شهرستان با مقدار 95/1 در طی دوره مذکور است. یکی از تاثیر گذار ترین عامل در تغییرات بهره وری کل در کشاورزی، تغییرات تکنولوژی بوده است. پیشنهاد می شود که برای افزایش کارایی و بهره وری محصول جو در منطقه از فناوری جدید استفاده شود.

    کلیدواژگان: بهره وری، شاخص مالم کوئیست، روش تحلیل پوششی داده ها و رویکرد تحلیل پنجره ای داده ها، کارایی
  • اصغر باقری*، سحر پیرمودن صفحات 65-78
    هدف از این پژوهش بررسی نگرش و ادراک کشاورزان نسبت به پیشبرنده ها و موانع فناوری های آبیاری دقیق می باشد. این پژوهش به روش پیمایشی انجام شد و اطلاعات لازم از نمونه ای شامل 240 کشاورز سیب زمینی کار شهرستان  اردبیل جمع آوری گردید. ابزار پژوهش پرسشنامه ای بود که روایی آن بوسیله گروهی از متخصصین تایید گردید. مقادیر آلفای کرونباخ برای نگرش، پیشبرنده ها و موانع 813/0، 870/0 و 799/0 به دست آمد که بیانگر پایایی مناسب ابزار تحقیق می باشد. نتایج نشان داد که پاسخگویان اکثرا میانسال بودند و تجربه خوبی در کشاورزی داشتند. اکثر آنها کم سواد بودند، بیش از نیمی از پاسخگویان نگرش نسبتا منفی داشتند درحالی که نگرش بقیه نسبتا تا خیلی مثبت بود. نتیجه تحلیل رگرسیون نشان داد که متغیرهای تحصیلات، دانش و منابع اطلاعاتی 5/46 درصد از واریانس نگرش کشاورزان را تبیین کرده است. نمونه به دو گروه 120 نفره تقسیم شد و از آنها خواسته شد تا یک گروه ادراک خود را نسبت به موانع و گروه دیگر ادراک خود را نسبت به پیشبرنده ها بیان نمایند. نتیجه تحلیل عاملی نشان داد که سه عامل با مقدار ویژه بالاتر از یک به نام های کارآیی آب، سهولت عملیات زراعی و منافع مادی برای پیشبرنده استخراج گردید که مجموعا 18/63 درصد از واریانس کل را تبیین نموده اند و پنج عامل به نام های عوامل دانشی، فنی، مهارتی، مدیریتی و پشتیبانی برای موانع استخراج گردید که مجموعا 12/63 درصد از واریانس را تبیین نموده اند.
    کلیدواژگان: آبیاری دقیق، نگرش، ادراک، پیشبرنده ها، موانع
  • زهرا کرانی، کیومرث زرافشانی*، امیرحسین علی بیگی، سیده مریم حسینی صفحات 79-98

    اعتقاد صاحب نظران بر این است که یکی از راه های گریز از ناکارآمدی فارغ التحصیلان دانشگاهی به ویژه فارغ التحصیلان کشاورزی، بازنگری در دوره های عملی بخصوص کارآموزی و دگرگونی و اصلاح آن است. با توجه به این مهم پژوهش حاضر با هدف طراحی الگویی برای دوره کارآموزی در نظام آموزش عالی کشاورزی ایران با استفاده از تکنیک دلفی انجام گرفت. مبنای فکری این پژوهش مدل ده مرحله ای آکر بود. جامعه پژوهش اعضای هیات علمی (N=34) دانشگاه های کشاورزی دارای واحد کارآموزی و کارفرمایانی (N=63) بودند که دانشجویان جهت گذراندن دوره های کارآموزی به آنها مراجعه می نمودند. نتایج پژوهش از دید اعضای هیات علمی و کارفرمایان پس از سه فاز دلفی، گویه هایی را جهت ده مولفه دوره های کارآموزی یعنی منطق، مقاصد و اهداف، محتوا، فعالیت های یادگیری، نقش مدرس، مواد و منابع، گروه بندی، مکان، زمان و سنجش و ارزشیابی مشخص نمود که مبنای تشکیل الگوی کارآموزی قرار گرفت.

    کلیدواژگان: آموزش عالی کشاورزی، دلفی، طراحی الگو، کارآموزی
  • امیر احمدپور*، فاطمه ابوالقاسمی، هادی مومنی هلالی صفحات 99-115

    در بسیاری از کشورها، خدمات ترویج کشاورزی خصوصی به عنوان عامل کلیدی در فرایند توسعه کشاورزی شناخته می شود. عدم توجه کافی به نظام ترویج کشاورزی خصوصی در ایران، علیرغم موفقیت نسبی آن، موجب شد تا موضوع بررسی و شناسایی راهبردهای مناسب به منظور بهبود و گسترش فعالیت این نظام مورد توجه و تاکید قرار گیرد. جامعه آماری تحقیق حاضر شامل 40 از خبرگان و فعالان مطلع و باتجربه در حوزه فعالیت شرکت های خدمات مشاوره ای، فنی و مهندسی کشاورزی،  بعنوان نماد نظام های ترویج خصوصی در ایران بود. در این تحقیق از روش های SWOT و TOWS بعنوان پایه ای برای تکنیک AHP استفاده شده است که به روش ترکیبی A'WOT معروف است. در گام اول تحقیق، نقاط قوت، ضعف، فرصت و تهدیدات فعالیت این شرکت ها مورد بررسی و ارزیابی قرار گرفت. با استفاده از نتایج بدست آمده در گام اول و به کمک نمودار TOWS، 11 استراتژی شناسایی و تدوین گردید.در گام دوم، به منظور شناسایی مناسب ترین استراتژی ها به منظور بهبود فعالیت شرکت های خصوصی ترویجی، 12 نفر از خبرگان با تجربه به روش گلوله برفی از بین 40 نفر شناسایی و مورد پرسش قرار گرفتند. ابزار تحقیق دو پرسشنامه بود که برای تعیین روایی، از روایی ظاهری و محتوایی و برای سنجش پایایی از ضریب آلفای کرونباخ (برای پرسشنامه گام اول) و نرخ ناسازگاری (برای پرسشنامه گام دوم) استفاده شد. نتایج ارزیابی نقاط قوت، ضعف، فرصت و تهدید در گام اول نشان داد، بکارگیری کارشناسان تحصیل کرده و فعال کشاورزی به عنوان مهم ترین مزیت و عدم وجود نظام مناسب بیمه ای برای اعضای شرکت ها و نبود نظام مالی و تعرفه ای  مناسب برای خدمات قابل ارایه به عنوان مهم ترین نقاط ضعف شناسایی شدند. ایجاد انگیزه در جوانان بمنظور فعالیت در بخش کشاورزی نیز به عنوان مهم ترین فرصت و عدم شفافیت سیاست های بلندمدت وزارت جهاد کشاورزی در مورد فعالیت ترویج خصوصی به عنوان مهم ترین تهدید شناسایی شدند. در ادامه با استفاده از TOWS، 11 استراتژی تدوین گردید. در گام دوم تحقیق، بمنظور شناسایی مناسب ترین راهبردها از تکنیکAHP  استفاده شد. نتایج ارزیابی اولویت استراتژی ها در گام دوم نشان داد استراتژی های؛ پشتیبانی و حمایت مالی شرکت ها و کشاورزان در راستای فرهنگ سازی و بستر سازی خصوصی سازی فعالیت های کشاورزی، جهت دهی و اصلاح  نگرش سیاست گزاران و مدیران دولتی نسبت به اهمیت و جایگاه فعالیت های ترویج خصوصی و اعطای امتیازات و سیاست های تشویقی و حمایتی در ابعاد مختلف مالی و فنی به دانش آموختگان کشاورزی بویژه جوانان روستایی در جهت ترغیب به تاسیس و مدیریت شرکت ها در فرآیند توسعه کشاورزی و روستایی بعنوان مهم ترین راهبردهای بهبود و توسعه این شرکت ها در استان مازندران  شناسایی شدند که می بایست مورد توجه مسولین و دست اندکاران امر قرار گیرد.

    کلیدواژگان: خصوصی سازی ترویج کشاورزی، سوات، شرکت های خدمات مشاوره ای، فنی و مهندسی کشاورزی، فرآیند تحلیل سلسله مراتبی
  • امیرحسین پیرمرادی، فرحناز رستمی*، عبدالحمید پاپ زن صفحات 117-135

    تصمیم گیری در مورد چگونگی تولید محصولات کشاورزی به دلیل پیچیدگی ماهیت تعامل بین فرآیندهای طبیعی و انسانی، به عنوان رکن اصلی سیستم های کشاورزی ، پیچیده تر می شود. پیش بینی رفتار سیستم های کشاورزی در مورد مسایل پایداری بسیار مهم است. از آنجا که کشاورزی یک فعالیت انسانی است و به بازیگران اصلی آن وابسته است ، رفتار کشاورزان باید بررسی شود، تا مشخص شود که تا چه حد فعالیت های آنها با اصول کشاورزی پایدار سازگار است. این مطالعه بر اساس روش تحقیق اسنادی است که با استفاده از یک مرور سیستماتیک ادبیات انجام شده است. بنابراین ، هدف اصلی در این مقاله بررسی و تجزیه و تحلیل نظریه های رفتار حامی محیط زیست از نظر نقاط قوت و ضعف آنها در طی یک بازه زمانی از 1975-2016 بوده است. نقاط قوت و ضعف هر نظریه پس از معرفی هر نظریه به ویژه با جزییات در جدول (1) شرح داده شد. از سوی دیگر ، مقایسه بین نظریه ها بر اساس هفت شاخص در جدول (2) نشان داده شده است. حدود 14 نظریه برای دستیابی به نظریه های تصمیم گیری مبتنی بر عامل که شامل بازخورد سیستم است، بررسی شده است. نتایج نشان داد که نظریه های تلفیقی مبتنی بر عامل، مناسب تر و کامل تر از سایر نظریه های شناسایی شده برای مطالعه و پیش بینی رفتار کشاورزان تشخیص داده شده است.

    کلیدواژگان: بررسی انتقادی، تحقیقات اسنادی، رفتار طرفدار محیط زیست، کشاورزی، نظریه های رفتاری
  • عبدالواحد کعبی، کوروش روستا*، سعید محمدزاده، رضا برادران صفحات 137-159
    هدف مطالعه

    بررسی راهکارهای کاهش آسیب پذیری کشاورزان و بهره برداران بخش کشاورزی در مواجه با تغییرات اقلیم در استان خوزستان است.

    روش کار:

     پژوهش حاضر طی 3 مرحله مطالعه کیفی و 1 مرحله مطالعه کمی انجام گردید. جامعه آماری بخش کیفی شامل83 نفر کشاورزان باتجربه و کسانی که بخاطر تغییرات اقلیمی دچار آسیب شده‎اند، 18 نفر کشاورز نمونه معرفی شده توسط سازمان جهاد کشاورزی استان خوزستان همچنین 33 نفر دانشجوی دکتری و 237 دانشجوی کارشناسی ارشد رشته کشاورزی از دانشگاه های مختلف استان خوزستان و 100 نفر کارشناسان کشاورزی سازمان جهاد کشاورزی بودند. متغیرهای تحقیق نیز در مرحله سوم بررسی کیفی در 6 راهکار و 3 مانع (چالش) دسته بندی و جهت مرحله کمی معرفی شدند. مرحله چهارم مطالعه مرحله کمی بوده که در آن جامعه آماری پژوهش 384 نفر از کشاورزان و بهره‎برداران بخش کشاورزی استان خوزستان بودند. ابزار گردآوری اطلاعت در مرحله کمی پرسشنامه بر اساس طیف لیکرت بوده همچنین شیوه انتخاب نمونه در بخش کمی و کیفی از نمونه در دسترس استفاده شده است.

    یافته های تحقیق: 

    آسیب های اقتصادی تحت تاثیر راهکارهای مختلف ازجمله اقتصادی-مالی-حمایتی دولت، آموزشی-ترویجی، فنی-زراعی و اجتماعی قرارگرفته است. همچنین آسیب های زیست محیطی تحت تاثیر راهکارهای اقتصادی-مالی-حمایتی دولت، آموزشی-ترویجی و نهادی زیرساختی بوده و در آخر آسیب های روانشناسی- اجتماعی و آسیب های فنی- زراعی به ترتیب تحت تاثیر راهکارهای مدیریتی و فنی-زراعی قرارگرفته است. راهکارهای بیان شده در بعد کاربردی دارای موانع و چالش هایی هستند. به منظور رفع این موانع و چالش ها پیشنهاداتی ارایه شده است.

    کلیدواژگان: آسیب پذیر کشاورزان، کشاورزی، تغییر آب وهوا
  • سنور احمدی*، حسین شعبانعلی فمی، حسین کوهستانی صفحات 161-175

    پژوهش حاضر ضمن تاکید بر جنبه کاربردی با روش توصیفی و تحلیلی و فن پیمایشی دلفی، ابتدا در پی دستیابی به یک چارچوب مفهومی در تعیین مولفه ها و معیارها و شاخص های سنجش کارافرینی پایدار در کشاورزی است و در نهایت برآن است تا مجموعه شاخص های معرف عنصر پایداری در بین فعالیت های کشاورزی کارآفرینی در روستاهای استان کردستان را مورد بررسی و تحلیل قرار دهد. نمونه های مورد بررسی در این پژوهش شامل 30 از کارآفرینان،کارشناسان، اساتید دانشگاه و صاحب نظران در سطح استان کردستان است. بنابراین در پی دستیابی به اهداف تحقیق بر اساس روش های تحلیل تصمیم گیری چند معیاره (TOPSIS , Anthoropy) تحلیل شاخص های کارافرینی پایدار در کشاورزی انجام گرفته است. نتایج تحقیق نشان داده است که در بعد اجتماعی، کاهش مهاجرت روستاییان با امتیاز 0.64 و شاخص های افزایش امنیت و رفاه اجتماعی، کاهش بیکاری فصلی و دایمی، کاهش احساس محرومیت و فقر و دستیابی همگانی به اطلاعات نوین با امتیاز 0.50 و در بعد پایداری زیست محیطی کارآفرینی کشاورزی، شاخص های استفاده از کودهای سبز و بیولوژیک جهت ازدیاد تولید با امتیاز 0.59، استفاده از روش های مبارزه بیولوژیک برای دفع آفات با امتیاز 0.45 و شاخص تثبیت کربن در خاک و استفاده از سوخت-های پاک با امتیاز 0.44 و در بعد اقتصادی سرمایه گذاری در کارهای تولیدی با امتیاز 0.68، استفاده از نوآوری ها و تجهیزات جدید کشاورزی با امتیاز 0.49 و تنوع محصولات کشاورزی با امتیاز 0.46 از مهم ترین شاخص هایی هستند که جهت توسعه پایداری فعالیت های کارآفرینی کشاورزی، بایستی مورد توجه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: توسعه پایدار، کارآفرینی کشاورزی، ارزیابی پایداری، استان کردستان
  • محمد اهری، علیرضا پورسعید*، رویا اشراقی، محمدباقر آرایش صفحات 177-187

    این تحقیق علی- ارتباطی با هدف کلی واکاوی عوامل تاثیرگذار بر توسعه طرح های ساماندهی عشایر حوزه زاگرس، انجام شد. جامعه آماری این تحقیق را تمامی متخصصان، مدیران و صاحب نظران حوزه عشایر در استان های حوزه زاگرس تشکیل دادند (1100=N). حجم نمونه با استفاده از جدول نمونه گیری بارتلت و همکاران، 360 نفر تعیین شد و برای نمونه گیری از روش تصادفی طبقه ای (بر حسب دستگاه محل خدمت) استفاده شد. یافته های تحلیل مسیر با استفاده از نرم افزار AMOS23، نشان دادند که متغیر عوامل سیاست-گذاری بیش ترین تاثیر را بر توسعه طرح های ساماندهی عشایر حوزه زاگرس (59/0=β)، دارند. این در حالی است که عوامل اقتصادی و حمایتی (56/0=β) نیز پس از آن بر توسعه طرح های ساماندهی عشایر حوزه زاگرس تاثیر گذار بوده و عوامل بازاریابی (52/0=β)، عوامل مدیریتی (46/0=β)، عوامل زیرساختی (44/0=β) و عوامل آموزشی، ترویجی و مشارکتی(36/0=β) نیز به ترتیب اولویت دارای تاثیر مثبت و معناداری بر توسعه طرح های ساماندهی عشایر حوزه زاگرس، می باشند استناد به یافته های این پژوهش می تواند ضمن توجه بیش تر به عشایر منطقه در حمایت تصمیم گیری ها به منظور دستیابی به توسعه پایدار توسط سیاستگذاران، برنامه ریزان و مدیران ذیربط مورد بهره برداری قرار گیرد.

    کلیدواژگان: ساماندهی عشایر، عشایر، توسعه پایدار، زاگرس
|
  • Taher Azizi Khalkheili *, Thomas Aenis, Meysam Menatizadeh, GholamHossein Zamani Pages 1-15

    DOR: https://dorl.net/dor/20.1001.1.21595852.2021.11.1.1.3/
    In recent decades, climate change and frequent droughts have had great impacts on farming systems and have led farmers to become accustomed to these conditions, which are causing problems, especially, for smallholder farmers. With the severe weather events and their adverse effects, especially in arid regions, farmers' adaptation to these changes is indisputable and critical strategy. Thus, farmers need to make complex decisions about mitigating the adverse effects of climate change to take advantage of newer opportunities as possible. The understanding of the process by which farmers decide to stand facing climate changes and probing into the determinants of the process provide research evidence for policy makers to assist farmers to adapt to climate change effects. This article would establish a conceptual framework, inclusive of factors influencing farmers’ decision-making to adapt to climate change, and would clarify causal relations among these factors. According to the results, household characteristics, economic factors, knowledge, motives and goals, perceived outcomes of adaptation, social, personal norms, perception of climate change, perceived risk and obstacles, attitude towards climate change, prospective perception of climate change, the evaluation of climate change, and adaptation initiatives could influence farmers’ decisions to adapt to climate change.

    Keywords: Climate Change, decision-making, Farmers’ adaptation, Smallholder farmers
  • Masoud Bijani *, Aliakbar Raeisi, Naser Valizadeh, Negin Fallah Haghghighi, Maryam Neisi Pages 17-34

    Students' academic achievement is one of main indicators in evaluating higher agricultural education. One of the most effective strategies in terms of academic achievement is to reinforce self-directness and meta-cognitive skills. The main objective of this study was to evaluate the effects of elf-directness and meta-cognitive skills on the academic achievement of agriculture students in Iran. This research was a descriptive-correlational study using a survey technique. The instrument adopted in this study was a questionnaire which validity was confirmed by a group of curriculum developers and educational planning specialists in the higher agricultural education system. Cronbach's alpha coefficients were used to determine the reliability of this scale. Cronbach's alpha values ​​for different variables showed the acceptable reliability of this instrument (0.74≤α≤0.96). The statistical population of the study consisted of the agriculture students in Iran (N=236973). The sample size was estimated to be 150 persons by using Cochran statistics and two-stage sampling method (cluster sampling and proportional stratified random sampling). The results showed that the variables self-directness, metacognitive skills, and social conditions had a positive and significant effect on the academic achievement among these students. In total, they could predict a significant percentage (68.1%) of variance for the variables academic achievement.

    Keywords: Academic Achievement, Agricultural Students, Meta-cognitive skills, Self-directedness skills, Social Conditions
  • Donya Bayzidnejad, Mohammad Khodaverdizadeh *, Sedigeh Hashemi Bonab Pages 35-47

    The purpose of this study was to investigate the comparative advantage of production and measuring the competitiveness of major crops of Urmia County by the policy analysis matrix (PAM) in 2016-2017. The results of the comparative advantage indicators indicated that Urmia has a comparative advantage in the production of irrigated wheat, rain-fed wheat, rain-fed barley, sunflower, tomato, chickpeas, and red beans, but it has no comparative advantage in the production of irrigated barley and sugar beet among the major crops of the region. The three indicators of comparative advantage applied in this study include net social profit (NSP), domestic resource cost (DRC), and social cost-benefit index (SCB). According to the NSP index, tomato production has a higher comparative advantage over other crops, and red beans, peas, sunflowers, buckwheat, buckwheat, and barley are in the next ranks, respectively. According to the cost competitiveness index, all surveyed crops had cost competitiveness. The results of reviewing the protection indicators, including net protection coefficient input (NPCI), revealed that indirect subsidies were paid to tradable inputs for all studied crops. The nominal protection coefficient output (NPCO) index for irrigated wheat, rain-fed wheat, sunflower, rain-fed pea, and red bean indicates an indirect tax on the production of these crops by the government.

    Keywords: Comparative Advantage Indicators, Major Crops, Protection Index, Policy Analysis Matrix (PAM)‌, Urmia
  • Ali Sardar Shahraki, Neda Aliahmadi * Pages 49-64

    As a major source of income in most countries, the agricultural sector is of a key importance among all economic activities. The improvement in productivity and efficiency is one of the main goals to accomplish economic growth and prosperity. Productivity enhancement has always been a major concern for all economic enterprises that produce commodities and services, and it is imperative to consider all of its aspects when planning for development. The present study aims at analyzing the variations of the productivity of production factors and measuring technical efficiency and productivity of farmers in Khash County, Iran using window data envelopment analysis (WDEA) method. So, the technical efficiency and productivity of the farmers were examined over the 2013-2016 period. The results show that the studied farmers have an average technical efficiency of 0.99, which is relatively high and indicates that the barley farmers are efficient. Indeed, the Malmquist productivity index reveals that the average variation of total productivity in the studied county was 1.95 over the studied period. One of the most effective factors influencing total productivity variations in agriculture is technological change. It is suggested that the new technology of agricultural technology (field integration and use of new irrigation) be used to increase the productivity and productivity of barley crops in the region.

    Keywords: Data envelopment analysis, Efficiency, Productivity, Malmquist Index, Window-DEA
  • Asghar Bagheri *, Sahar Pirmoazzen Pages 65-78
    This study aimed to investigate potato growers’ attitudes towards and perceptions of the drivers and barriers of precision irrigation technologies (PIT). A survey research method was employed for data collection from a sample of 240 potato growers of Ardabil County. A questionnaire was used as the research instrument. It was validated by a panel of experts. Cronbach’s alpha was calculated to be 0.813, 0.870, and 0.766, implying the high reliability of the instrument for attitudes, drivers, and barriers, respectively. Results showed that the respondents were in middle age with good farming experiences. The majority of them were lowly literate. Their knowledge was low on working with PIT. More than half of them had moderate to high negative attitudes, while the attitudes of the rest were somewhat very positive. Attitudes showed a significant and positive correlation with level of education, income, and knowledge of PIT. However, age, farming experience, and cultivated areas showed a negative correlation with attitudes. Based on regression analysis, the variables of level of education, knowledge of PIT, and information sources accounted for 46.5 percent of the variance in farmers’ attitudes. The sample was divided into two subgroups of 120 farmers, one for responding to the items of drivers and the other for responding to the items of the barriers. Factor analysis extracted three factors with eigenvalues of greater than one, namely water efficiency, easy farming practices, and financial benefit, which accounted for 63.18 percent of the variance in drivers, and the five factors of knowledge, technical, skill, managerial, and logistic barriers accounted for 63.12percent of the variance in barriers.
    Keywords: attitudes, barriers, drivers, perceptions, precision irrigation
  • Zahra Korani, Kiumars Zarafshani *, Amirhossein Alibaygi, Seyedeh Maryam Hosseyni Pages 79-98

    Experts believe that a solution to avoid the inefficiency of university graduates, especially graduates in Agriculture, is to revise the practical courses, especially internships, and transform and amend them. Taking this point into account, this study aimed to design a model for the internship course in the Iranian Agriculture Higher Education using the Delphi technique. The mental basis of this study was Akker’s ten-phase model. The panel was composed of the university professors supervising agriculture internship courses (N=34) and the employers to whom the students referred for passing the course (N=63). The results from the perspective of employers and the university professors, after three Delphi rounds, determined items for ten components of internship courses, i.e., logic, objectives and goals, content, learning activities, the role of trainer, materials, and resources, classification, location, time, evaluation and appraisal, which were used as the basis for the development of an internship model.

    Keywords: Higher agricultural education, internship, Delphi, Curriculum, agricultural employers
  • Amir Ahmadpour *, Fatemeh Abolghasemi, Hadi Moumeni Helali Pages 99-115

    In many countries, private sector provision of agricultural extension services is recognized as a key factor in the process of agricultural development. Insufficient attention to the private agricultural extension system in Iran, despite its relative success, has made it imperative to explore and identify appropriate strategies to improve and develop its activities. The statistical population of the present study consisted of 40 knowledgeable and experienced experts of agricultural consultation and technical service firms as a sample of private extension systems in Iran. The research used the SWOT and TOWS methods as the basis for the AHP technique known as the hybrid A’WOT method. In the first step of the research, the strengths, weaknesses, opportunities, and threats of these firms were evaluated. The results of the first step were used to extract 11 strategies by the TOWS diagram. In the second step, to identify the most appropriate strategies to improve the performance of private extension firms, 12 experienced experts were sampled from the research population by the snowball technique. The research instrument was two questionnaires whose validity were determined by face and content validation methods and whose reliability were estimated by Cronbach’s alpha and inconsistency ratio strengths, weaknesses, opportunities, and threats were assessed  in the first step. Then, TOWS was employed to develop 11 strategies. In the second step of the research, the AHP technique was used to identify the most appropriate strategies. The ranking of the strategies revealed that the strategies “financial support of firms and farmers in order to lay the ground for the privatization of agricultural activities” and “orienting the attitudes of the policymakers and managers of the public sector towards the role of private extension activities” were the most important strategies to improve and develop these firms in Mazandaran province, so they should be considered by the officials.

    Keywords: Agricultural Consultation, Technical Service Firms, agricultural extension privatization, Analytic Hierarchy Process (AHP), SWOT
  • AmirHossein Pirmoradi, Farahnaz Rostami *, Abdollhamid Papzan Pages 117-135

    Agricultural production decision-making is becoming more complicated due to the inherent complexity of the interaction between natural and human processes as the heart of agricultural systems. Predicting the behavior of agricultural systems is critically important for sustainability issues. Since agriculture is a human activity that is dependent on its main actors, farmers’ behavior needs to be investigated in terms of the extent to which their activities are consistent with sustainable agriculture initiatives. This study is based on the documentary research method conducted by a systematic literature review. The main goal was to review and analyze pro-environmental behavior theories in terms of their strengths and weaknesses during the time period of 1975-2016. The strengths and weaknesses of each theory were described after the introduction of each theory. On the other hand, a comparison of the theories based on seven indicators is presented too. About 14 theories were reviewed to reach agent-based theories of decision-making, in which feedback is provided on the system. Based on the results, the agent-based integrated theories are diagnosed to be the most suitable and comprehensive for the study and prediction of farmers’ behaviors among the studied theories.

    Keywords: decision-making, behavioral theories, critical review, Documentary research, pro-environmental behavior
  • Abdolvahed Kaabi, Kurosh Roosta *, Saeed Mohammadzadeh, Reza Baradaran Pages 137-159
    Objective

    Solutions to reduce the vulnerability of farmers and beneficiaries to climate change in Khuzestan province will be discussed.

    Methods

    The present study was performed in three stages of qualitative study and one stage of quantitative study. The statistical population of the qualitative section consisted of 83 highly experienced farmers and those suffering from climate change, 18exemplary farmers introduced by the Jihad Agricultural Organization of Khuzestan province, 33PhDand237M.A. students in agriculture from various universities in the province as well as100agricultural experts from the Agricultural Jihad Organization. The research variables were also categorized into six solutions and three barriers (challenges) in the third stage of the qualitative investigation, and introduced for a quantitative stage. The fourth stage of the study was a quantitative stage in which the statistical population consisted of 384 farmers and farming beneficiaries in Khuzestan province. The tool for data collection in the quantitative stage of the questionnaire was based on a Likert scale. As well, the sample in the quantitative and qualitative stages was selected via convenience method.

    Findings

    Economic losses has been affected by various such solutions as economic-financial-support by the government, as well as training-promotional, technical-agricultural and social issues. Also, environmental damages have been affected by economic-financial as well as supportive solutions by the government, training- promotional and institutional-infrastructure issues, and finally psychological-social ills and technical-agricultural damages have been affected by managerial and technical-agricultural solutions, respectively. The solutions stated in the practical dimension face barriers or challenges. Suggestions have been made to address these barriers.

    Keywords: Vulnerable farmers, agriculture, Climate Change
  • Snour Ahmadi *, Hossein Shabanali Fami, Hossein Yadavar, Hossein Kouhestani Pages 161-175

    Nowadays, the sustainability evaluation concept of agricultural entrepreneurship has become as one of the most prominent subjects among the researchers and policymakers. Despite the existence of numerous frameworks for assessment, there is no common agreement on selecting sufficient indicators for assessing the sustainability of agricultural enterprises. This goal was pursued with an emphasis on applicability by adopting a descriptive-analytical approach based on a survey with the Delphi technique. For this purpose, first, a conceptual framework for the identification of components, criteria, and indicators of sustainable agricultural entrepreneurship was determined, and then the set of indices that could signify the status of sustainability in agrarian entrepreneurship activities in rural areas of Kurdistan province in Iran were extracted with the help of a panel of experts consisting of 30 entrepreneurs, university instructors, and experts on agriculture in Kurdistan. The data collected from the panel was analyzed by multi-criteria decision-making method, namely Fuzzy Topsis. The results suggested a framework of indicators for the assessment of the sustainability of agricultural enterprises in the study area. The ultimate objective of this study was to discuss and test a suggested framework to improve for broader use in similar regions.

    Keywords: Agricultural Sustainability, Agricultural entrepreneurship, Sustainability Assessment, Rural Development, Kurdistan
  • Mohammad Taheri, Alireza Poursaeid *, Roya Eshraghi Samani, MohammadBagher Arayesh Pages 177-187

    The present casual-comparative study generally aimed to analyze the factors affecting the development of the organizing plans related to Zagros nomads among all relevant experts and managers (n=1100). The sample size was determined by using the sampling table of Bartlett et al. (360) and stratified random sampling was used with respect to working place. Based on the results of path analysis by using AMOS 23 software, the maximum effect on developing the plans of organizing Zagros nomads was obtained in policy making (=0.59), as well as economic and supportive factors (=0.56). In addition, marketing (=0.52), managerial (=0.46), infrastructural (=0.44), and educational, extensional, and participatory factors (=0.36) affected the development of the plans positively and significantly, respectively. The results of the study can be utilized by policy makers, planners, and relevant managers for supporting decision makings in order to attain sustainable development, along with paying more attention to the nomads in the area.

    Keywords: Nomad, Organizing nomad, Sustainable Development, Zagros